piątek, 10 maja 2013

20 sposobów , by zjeść lepiej cz.I

Zastanawiałam się, co umieścić w kolejnym poście i doszłam do wniosku, że trzeba spożytkować wiedze uzyskaną z magazynu WOMEN'S HEALTH. Opublikuje artykuł ''20 prostych sposobów, by zjeść lepiej"

Oto część I - 10 sposobów:

1. JEDZ CZOWO: intensywny kolor owoców i warzyw świadczy o wysokiej zawartosści przeciwutleniaczy. W diecie należy uwzględnić jak największą gamę kolorów- od żółtego po czarny.

2. BĄDŹ ORYGINALNA: mało popularna żywność rzadko jest produkowana metodami przemysłowymi. Dlatego jesli natrafisz w menu  restauraji na królika bądź dziczyznę, wybierz ją zamiast wieprzowiny.

3.NOŚ PRZEKĄSKI: Noś ze sobą przekąski. Pomogą Ci nie ulec pokusie, kiedy złapie Cie ''mały głód'' poza domem.

4.NASIONA URODY: Zmielone siemie lniane dodawaj do koktajlu owocowego, twarożku czy jogurtu, a petki słonecznika lub dyni do sałatek.

5.NIE KUPUJ NAPOJÓW!!: Jeśli przestaniesz pić napoje gazowane, słodzone i będziesz pić mniej soków szybciej zyskasz talie osy.

6.TROCHĘ OSZUKUJ: Kiedy będziesz następnym razem robić zakupy, włóż do koszyka więcej cytryn niż zwykle. Ich sok możesz dodać do sałatki zamiast oliwy lub masła.

7.NIE BÓJ SIĘ JAJ: Na dzień możesz zjeść aż 10 sztuk jaj. Ich białko zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. natomiast żółtko to skarbnica żelaza, witamin z grupy B, lecytyny i kwasów omega-6.

8. RÓB DRESSING!: Rób własne sosy na bazie jogurtu (np.jogurt, ząbek czosnku,sól pieprz).

9. DOPRAWIAJ:Curry, cynamon czy chili to sposób nie tylko na smakowite urozmaicenie potraw. Ostry smak pobudza układ krążenia oraz powoduje wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia.

10. CZYTAJ ETYKIETY: Nie ulegaj marketingowej namowie, badź czujna  i zawsze sprawdzaj tył opakowania. Tam, na liście składników i wartości odżywczych, ukryte są prawdziwe informacje.

Wieczorem ciąg dalszy.. Mam nadzieję, że kilka porad przyda się niektórej z Was.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeżeli wyrazisz swoją opinie ;)
Zapraszam do komentowania.